Här har vi allt i en form! Härliga grönsaker, rostad vitlök och rostad citron, serveras över nykokt ångande ris! En riktigt aromatisk rätt som inte är att leka med! Grymt gott om du frågar mig!
Du behöver:
- 4 pers
- 45 minuter
- 1 hel kyckling (eller 1 kg valfri kycklig del)
- 2 citroner
- 1 tsk salt
- 3 stjälkar selleri
- 1 palsternacka
- 1 gul lök
- 1 hel vitlök
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk hackad färsk timjan eller 2 tsk torkad
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 8 körsbärstomater
- salt
- peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Stycka ned kycklingen i åtta delar, 2 bröst, 2 låtfilé, 2 vingar, 2 klubbor.
- Skala palsternackan och hacka ned den i små tärningar, gör lika med lök samt selleri.
- Halvera citroner samt vitlök och stek dessa med i torr panna på högvärme med snittsidan nedåt.
- I en ugnsform lägg ned kyckling, lök, selleri och palsternacka. Salta och peppra allting och häll ned olja. Pressa i en hel (rostad) citron samt plocka ur en av vitlökshalvorna så att de halverade (rostade) klyftorna hamnar i formen. Blanda runt allting noggrant.
- Strö över timjan och lägg i resterande citronhalvor samt den halva vitlöken. Häll på vinet och toppa med tomaterna.
- Rosta allting i ugnen ca 45 minuter.
- Pressa över resterande citron innan servering. Servera kycklingen med grönsakerna över nykokt ris eller kanske bulgur!