Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Citron kyckling

Här har vi allt i en form! Härliga grönsaker, rostad vitlök och rostad citron, serveras över nykokt ångande ris! En riktigt aromatisk rätt som inte är att leka med! Grymt gott om du frågar mig!

Du behöver:

  • 4 pers
  • 45 minuter
  • 1 hel kyckling (eller 1 kg valfri kycklig del)
  • 2 citroner
  • 1 tsk salt
  • 3 stjälkar selleri
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1 hel vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk hackad färsk timjan eller 2 tsk torkad
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 8 körsbärstomater
  • salt
  • peppar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Stycka ned kycklingen i åtta delar, 2 bröst, 2 låtfilé, 2 vingar, 2 klubbor.
  3. Skala palsternackan och hacka ned den i små tärningar, gör lika med lök samt selleri.
  4. Halvera citroner samt vitlök och stek dessa med i torr panna på högvärme med snittsidan nedåt.
  5. I en ugnsform lägg ned kyckling, lök, selleri och palsternacka. Salta och peppra allting och häll ned olja. Pressa i en hel (rostad) citron samt plocka ur en av vitlökshalvorna så att de halverade (rostade) klyftorna hamnar i formen. Blanda runt allting noggrant.
  6. Strö över timjan och lägg i resterande citronhalvor samt den halva vitlöken. Häll på vinet och toppa med tomaterna.
  7. Rosta allting i ugnen ca 45 minuter.
  8. Pressa över resterande citron innan servering. Servera kycklingen med grönsakerna över nykokt ris eller kanske bulgur!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *