Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Boeuf Bourguignon

Det mest klassiska välkända franska grytan. Den är älskad av svenskarna, och det är lätt att förstå varför. Urgod!

Du behöver:

  • 800 g högrev
  • 1 msk smör
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin
  • 3 msk oxfond
  • 2 dl vatten
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 600 g steklökar (ca 12 st)
  • 200 g champinjon
  • 150 g skivad bacon
  • salt
  • peppar

Gör såhär:

  1. Skär köttet i grytbitar om 4×4 cm. Bryn köttet i en het stekpanna med smör och lite olja.
  2. Krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.
  3. Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén.
  4. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
  5. Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad.
  6. Koka upp allt i pannan under omrörning.
  7. Slå över allt i grytan över köttet och tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ungefär 1,5-2 timmar.
  8. När det nästan är färdigt så skala smålökarna.
  9. Skär baconet i strimlor och stek de i pannan.
  10. När baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna.
  11. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter.
  12. Servera med kokt potatis eller ris.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *