Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Blåbärsbullar med vaniljkräm

Ibland behöver man inte säga så mycket. Dom här bullarna är magiskt goda, och saftiga! Viktigt är att (som alltid) att inte övergrädda! Snåla inte med sylt och vaniljkräm. Blåbärsbullar med vaniljkräm är kanske livet?

Gör såhär:

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l) vetemjöl
    Fyllning
  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl florsocker
  • ca 1,5 dl blåbärssylt
  • 1 påse marsansås
  • 2 dl valfri mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  3. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
  4. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
  5. Arbeta degen kraftigt, tillsätt smöret i kuber under tiden, kör den cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  7. Knåda den lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel.
  8. Bred ut mjukt smör på ena halvan av degen. Strö florsocker över. Bred blåbärssylt över den andra halvan. Vik först in delen med blåbärssylt mot mitten, vik sedan över den med smör och florsocker. Kavla ut degen något. Skär i cirka 1 1/2 cm breda remsor och tvinna till en bulle. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  9. Vispa ihop vaniljkrämen och låt stå kallt.
  10. Montera en rund, liten tyll i en spritspåse, fyll med vaniljkräm. Tryck ner tyllen i mitten av varje bulle och spritsa i vaniljkräm.
  11. Pensla med vispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8 minuter eller tills de når en innertemperatur på 94 grader.
  12. Låt bullarna svalna. Koka ihop socker och vatten. Pensla sedan bullarna med sockerlag och doppa i strösocker.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *