Här har vi en riktig pangrätt, en klassiker men förbannat god i alla sin enkelhet! Jag använder ryggbiff istället för oxfilé men man bestämmer helt själv! Var galen och kör fläskfilé eller kyckling, helt upp till dig!
Du behöver:
- 4 pers
- 60 minuter
- 800 g biff i skivor eller oxfilé
- olja och smör till stekning
- 800 gram potatis, fast
- 3 klyftor vitlök
- 150 g haricots verts
- 8 skivor bacon
salt och peppar
Örtsmör - 6 vitlöksklyftor
- 100 g mjukt smör
- 2 msk finhackad bladpersilja
- salt och peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 125°.
- Oxfilé: Bryn oxfilén runtom i smör, salta och peppra. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen och lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i ugnen till en innertemperatur på 55°, det tar 20–25 minuter. Ta ut och låt vila 10 minuter före servering. Under tiden, skala och krossa 6 av vitlöksklyftorna.
Ryggbiff: Salta och peppra köttet rikligt runt om. Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg i köttet och därefter smör och vitlöksklyftor. Stek på hög värme så att köttet får rejält med färg. Beroende på tjocklek så är det olika stektid. Men sätt i en stektermometer och stek för medium till 55 grader. Vila gärna köttet innan servering, ta då av köttet vid 52 grader och låt vila 5-10 minuter. -
Pressa vitlöksklyftorna (6 st) och blanda med 100 g smör och 2 msk persilja. Smaka av med salt och peppar. Skala och skiva potatisen. Stek tillsammans med 3 hela skalade vitlöksklyftor i olja i en rymlig panna, tills fin färg och mjuk och färdig.
-
Krydda med salt och lägg upp på ett stort serveringsfat. Koka haricots verts i saltat vatten i cirka 4 minuter. Fördela dem på 8 baconskivor, rulla ihop och stek i lite smör.
-
Sätt på grillelementet i ugnen. Skiva köttet och lägg upp ovanpå potatisen. Salta och peppra.
Lägg baconrullarna runt om och fördela vitlökssmöret över köttet. Ställ in fatet under grillen ett par minuter så att smöret smälter ned över köttet.