Vi äter oftast fisk flera gånger i veckan och ibland så blir man bara så sugen på en barnsligt god fiskgratäng. Den här varianten brukar vi byta ut torsken mot den billigare sejen, smaka lika och du spara några kronor! Lätt värt!
Wikipedia:
Gråsej (Pollachius virens) eller enbart sej är en stor, kraftig fiskart i ordningen torskartade fiskar (Gadiformes). Den liknar torsken men saknar skäggtöm. Gråsejen har tre ryggfenor och två analfenor. Ryggen är olivgrön eller grågrön, med något ljusare sidor och silvergrå buk. Underkäken är längre än överkäken och fisken har en rät sidolinje och en djupt inskuren stjärtfena.
Du behöver:
- 1 timme
- 4 pers
- 800 gram (2 pkt) fryskt vit fisk typ torsk eller sej
- 8 st potatisar (mjölig)
- 0,5 st purjolök
- 1 fiskbuljong tärning
- 3 dl mjölk
- 50 gram smör
- 1 msk tomatpuré
- 0,5 msk vetemjöl
- 1 msk fryst dill
- 6 st körsbärstomater
- salt
- peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och koka potatisen tills den är mjuk.
- Skölj och skär purjolöken och stek den tills den är mjuk, smaka av med salt och peppar.
- Gör potatismos; mosa potatisen och tillsätt 1 dl mjölk och 25 gram smör, smaka av med salt och peppar.
- Gör sås; smält 25 gram smör i en kastrull och tillsätt mjöl och låt bubbla några sekunder. Tillsätt 2 dl mjölk under omrörning tills det börjar tjockna.
Tillsätt fiskbuljong, tomatpuré samt dill och smaka av med salt och peppar. - Montera gratängen; i en ugnsfast form fördela jämnt ut den tinade fisken i botten. Täck fisken med den stekta purjolöken och häll över såsen. Täck med potatismoset och garnera med lite dill samt skivad körsbärstomat.
- Grädda i ugnen ca 25 minuter.